Старозагорски физик брани Бедечка от Великобритания
Старозагорски физик брани Бедечка от Великобритания / личен архив

Отворено писмо в защита на предвидения за застрояване старозагорски парк „Бедечка", изпратиха млади български учени от престижни чуждестранни унивeрситети. То е адресирано до кмета и общинарите от Града на липите, както и до собственици на терени в парка. Негов автор е докторът по физика от великобританския университет Сейт Андрюс, Светослав Иванов.

„Роден съм в Стара Загора и съм поразен от това, че е взето решение за застрояване на стотици декари от парк "Бедечка" в родния ми град", възмущава се физикът.

Подписалите се работят в Масачузетския технологичен институт, в „Харвард" и "Принстън", в университети в Милано, Лондон, Виена, Заарбрюкен, Мюнхен, Сингапур.

„Бедечка" е мащабен парк в Стара Загора. Разположен е край единствената в града река. За огромната зелена територия години наред се водят спорове заради реституционни претенции. В крайна сметка през юни старозагорският общински съвет прие подробен устройствен план, с което даде зелена светлина за застрояването на две трети от парка.

„Питаме се нямаше ли как да се направи нов квартал на града някъде другаде, а зелената площ да бъде запазена. Сигурни сме, че общината има възможност да наложи това", пишат учените.

"Представете си само каква възможност имате да останете в историята на града! Просто запазете парка! Ще свърши доста повече работа от всичките спечелени европроекти, изметени улици и предизборни плакати".

„Поздрави и умната!", завършват отвореното писмо младите учени.

Писмото им е публикувано в страница за електронни петиции на адрес http://www.peticiq.com/da_zapazim_park_bedechka.