Разкриха поръчков палеж на автомобил в Златарица
Разкриха поръчков палеж на автомобил в Златарица / Sofia Photo Agency

Поръчков палеж на лек автомобил в Златарица е разкрит за броени дни от полицейски служители от участъка в Елена. Като извършители са задържани давма мъже от Варна. Разследващите са установили и поръчителя им.

По данни на подпалвачите преди известно време собственикът на автомобила "Опел Астра" - 39-годишният А. Д. от Златарица, известен на полицията и осъждан, е взел 4000 евро от 59-годишен мъж от Лясковец.

Лясковчанинът направил няколко опита да си ги поиска, но без резултат. Тогава се обрънал за помощ към свой роднина - 41-годишният И. Б., който живеел в Шумен. Той е известен на полицията и осъждан за кражба. И. Б. неколкоктратно се обаждал на 39-годишният мъж от Златарица и отправял заплахи за насилие и увреждане на имуществото, за да върне парите на братовчед му. След като мъжът не се поддал на зплахите, шуменецът преминал към действия. Платил 500 лв. на двама варненци - на 23 и 26 години, които трябвало да запалят автомобила.

На 18 октомври в гр. Златарица двамата, като съизвършители са запалили и унищожили Астрата. Извършени са обиски и претъсрвания в жилищата на подпалвачите и поръчителя. Иззети са мобилни телефони.

Варненците са привлечени, като обвиняеми за унищожаване и повреждане чрез палеж, взети са им мерки за неотклонение "подписки". Поръчителят им също е привлечен като обвиняем за опит за принуда и унищожаване и повреждане. С постановление на Районната прокуратура в Елена е задържан за срок до 72 часа, като по-късно мярката му е променена в "подписка". Работата по случая продължава.