Спират делото срещу Мишо Шамара
Спират делото срещу Мишо Шамара / снимка: БГНЕС, архив

Софийската апелативна прокуратура (САП) приключи служебната проверка срещу рапъра Мишо Шамара и препоръчва прекратяване на производството. От САП твърдят, че „не са сърбани достатъчно доказателства за обвинението, че именно рапърът поругава националния флаг”.

Скандалното дело започна по сигнал на председателя на СЕМ Георги Лозанов. Веднага след него Милко Момчев от градската прокуратура започна разследване заради текста на песента „Бяло, зелено, червено”. Случаят скандализира обществото след като рапърите Мишо Шамара и Сарафа разказаха пред БГНЕС как са били викани в следствието да дават обяснение, включително и за изречението, че те „повече уважават герба от ГЕРБ”. На следващия ден главният прокурор Борис Велчев осъди поведението на Момчев и определи делото като „пресилено”.

По време на скандала премиерът Бойко Борисов каза, че ГЕРБ и той лично нямат нищо общо с делото. Няколко часа по-късно обаче Шамара разказа как Борисов лично е рязал лента в две негови дискотеки и поиска да „го изтрият от ГЕРБ, защото не те, а той не иска да бъде в тази партия”. Британското радио Би Би Си направи обширен репортаж за скандала и го сравни с репресията в Русия срещу Пуси Райът.

„Това е най-нормалното нещо, което можеше да се случи”, коментира решението рапърът Мишо Шамара. „Най-нормалното нещо, което можеше да се случи. Това е най-очевидният изход от тази нелепа ситуация. Ако бяха продължили да се занимават с мен, хората щяха да отидат и да ги изритат от съда. Браво на главния прокурор и на всички мислещи хора, които се застъпиха за нас. Добре е, че в България все още има разумни хора”, заяви изпълнителят.