Право на вот поиска групата ВМРО-БНД
Право на вот поиска групата ВМРО-БНД / DarikNews.bg

Кой и какво наложи двете най-големи групи в общинския съвет-ГЕРБ и БСП, да вземат решение за удължаване договора на „Нелсен чистота" за още четири години?

За отговори на тези въпроси настояват от групата на ВМРО-БНД. По думите на Кристиан Петков причините за това „абсолютно безпринципно решение са спуснати отнякъде. Имаме само догадки, че натискът е от София.
Ние не сме „против" или „за" участниците в конкурса по ЗОП, а се обявяваме срещу безпринципността, която едно мнозинство наложи по тоталитарен начин в Общинския съвет. Най-добрият начин за постигане на добри условия за концесия по чистота беше открит публичен конкурс-нещо, което беше задействано от кмета ЖивкоТодоров и администрацията. Затова питаме кой и какво наложи групите на ГЕРБ и БСП да потъпчат решението си отпреди няколко месеца и да го променят?"

На извънредната сесия Кристиан Петков и Николина Горова гласуваха против предложението, внесено от ръководителя на групата на БСП Илия Златев, за удължаване срока на договора на концесионера за още четири години.Преди това старейшините отмениха свое решение от 28 юни за провеждане на процедура по ЗОП за нов концесионер.Приети бяха няколко предложения за подобряване на качеството на работа на фирмата и поемане на допълнителни ангажименти.

„Не възразяваме срещу допълнителните изисквания, въпреки, че гласувахме против. Основната причина за отрицателния ни вот бе, че това решение има дълбок юридически порок. Има много начини законосъобразността да бъде подложена на проверка, а първият от тях е областният управител Недялко Недялков да върне решението. Силно се надявам, че юристите ще го посъветват да процедира по този начин", коментира Николина Горова.

Съветниците от групата на ВМРО-БНД поканили колеги от други политически сили, за да изложат своето право на вот. „Това са съветници, които в зала си позволиха да изразят противоположно на управляващите мнение.Моята информация е, че са задействани механизми на тъмно, заради които тези заседатели не са тук", убеден е Кристиан Петков.