Бедствено положение в Севлиевско заради водна криза
Бедствено положение в Севлиевско заради водна криза / снимка: Impact Press Group, архив

Кметът на Севлиево обяви бедствено положение в града и 18 села от общината за 30 дни. Вследствие на настъпилото продължително засушаване и намаления дебит на всички водоизточници на тежък воден режим е населението на Севлиево, 18 малки населени места от севлиевската, 7 от габровска и 1 от дряновска общини с население над 35 000 души. Критично е водоснабдяването на 11 детски градини, 15 учебни заведения, 4 социални дома за стари хора, дом за социален патронаж в Севлиево и общината.

Сред мерките, които се предвиждат са закупуване на прибори за еднократна употреба за хранене за настанените в социалните заведения и ежедневно доставяне на бутилирана минерална вода от половин литър на дете в детските градини, съвместно с органите на РЗИ трябва да се извърши дезинфекцирането на доставените водоноски и вземането на периодични проби за качеството на водата и регламентираните водоизточници. При продължаващо критично ниски дебити на питейна вода да се премине към ограничаване (спирането) водоползването за промишлени нужди от промишлените предприятия, като се премине на местни (алтернативни) водоизточници.

Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия преминава на непрекъснат режим на действие и ще осигурява актуална информация за обстановката три пъти дневно.