Съдът връща учителя Пламен Младенов на работа
Съдът връща учителя Пламен Младенов на работа / Дарик Враца

Бившият преподавател по химия от врачанската езикова гимназия Пламен Младенов спечели на първа инстанция делото, заведено за уволнението му, съобщи самият той в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

Врачанският районен съд  е постановил, че уволнението му е незаконно и той трябва да бъде възстановен на работа. Освен това гимназията, представлявана от директорката Силвия Драйчева, трябва да заплати на учителя обезщетение за времето, което е бил без работа - от 26 март до сега, в размер на 5677,10 лева по чл. 221 и 225 ал 1. от Кодекса на труда. Гимназията е длъжна да изплати и лихвата върху тази сума считано от 07.05.2012 г. до окончателното й заплащане. Освен това Езиковата гимназия е осъдена да заплати на Врачански Районен съд общо направени разноски по делото в размер на 427,10 лева. Делото е гледано в публично заседание на 2 октомври.

Решението може да се обжалва пред Врачанския окръжен съд в двуседмичен срок.

Припомняме, че уволнението на Пламен Младенов предизвика вълна от недоволство и в продължение на дни ученици излизаха на протест в гимназията и пред Регионалния инспекторат по образование. Те бяха подкрепени и от други уволнени учители от учебното заведение. Това стана причина от ресорното министерство да изпратят проверка, която не откри нередности при управлението на училището.