България на гражданите: Бюджет 2013 не е реалистичен
България на гражданите: Бюджет 2013 не е реалистичен / Sofia Photo Agency, архив

Приходите от 10-процентния данък върху лихвите по депозитите не е предвиден в Закона за бюджет 2013. Това твърдят от „България на гражданите”. Според секретаря на партията Людмила Елкова, ако все пак налогът е заложен в бюджета, то в него трябва да е предвидено  и намаляване на средната работна заплата и на броя на заетите лица.

Според Бисер Манолов данъкът е дискриминационен и ще облагодетелства инвестициите в Държавните ценни книжа.

Налогът беше приет изненадващо от кабинета по предложение на финансовия министър Симеон Дянков. Той предстои да бъде обсъден в парламента.

Никой инвеститор със здрав разум не би дошъл в България заради данъчната ситуация, заяви Людмила Елкова: „Данъците върху доходите на физическите лица – няма предвиден такъв данък, поне според доклада на Закона за бюджета. Това, което е предвидено, са около 180-190 милиона повече от тази година. Те се дължат на очакванията за ръст на средната работна заплата през 2013-а година и заети лица.  2012-а се очакват 165 милиона повече. Подобно число е заложено в увеличение и тази година. Къде  са 120-те милиона, които те очакват от този данък и за които председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова се кълне, че те са сметнати и оттук нататък нямало какво да се говори, защото това е отразено и в приходната, и в разходната част. В приходната част не са отразени или пък ако са отразени, трябва да се предвижда намаляване на средната работна заплата, намаляване на броя на заетите лица”.

По думите на Елкова 2009 година събраният акциз от цигари е близо 1,8 млрд. лева:  „2010 година акцизът е увеличен с 46%, за 2013-а се предвижда същата сума, която е събрана през 2009 година. Контрабандата се залага законово”.

Бисер Манолов посочи, че данъкът върху лихвите върху депозитите е дискриминационен: „Логично е да се попита дали има намерение също така да се облагат инвестициите в Държавни ценни книжа. Ако отговори отрицателно, това означава, че имаме неравнопоставеност. Ако той не обложи прихода от инвестиции в Държавни ценни книжа, става въпрос за скрито стимулиране. Тези пари, които евентуално няма да са доволни от инвестиции в депозити, тъй като се облагат с данък, отиват във финансов инструмент, който няма да бъде обложен с данък. Дали това не е някаква скрита форма на стимулиране?!”
 
Според представителите на Движението бюджет 2013 не е реалистичен и има напрежение.