От Синята коалиция са против референдум за АЕЦ „Белене”
От Синята коалиция са против референдум за АЕЦ „Белене” / Sofia Photo Agency, архив

От Синята коалиция отново заявиха, че са против провеждане на референдум за строителството на АЕЦ "Белене", защото той противоречи на Конституцията и на други закони на страната, и е безпредметен. Това се посочва в позиция на Синята коалиция, разпространена след участието на  ръководството на коалицията в консултациите, инициирани от президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените политически сили за постигане на съгласие за формулировката на въпроса за референдума.
     
Това е целенасочена провокация на БСП,  те напълно съзнателно задават незаконен и противоконституционен въпрос, за да се покажат като жертва, да се представи, че всеки, който е срещу този въпрос, е недемократ, а те да се представят  като най-големите демократи, каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.Той заяви, че ако парламентът гласува този "незаконен и противоконституционен въпрос", от Синята коалиция ще поискат от президента да сезира Конституционния съд.
  
От коалицията посочиха, че провеждането на референдум противоречи на Закона за безопасно използване на ядрената енергия, където е посочено, че "ядрена централа се изгражда по решение на Министерския съвет".  Възложената изключителна компетентност на правителството се дължи на условието, че  решението изисква събиране на експертиза за индивидуален инвестиционен проект, която е недостъпна за избирателите и за народните представители, е позицията на Синята коалиция.
    
С аргументите срещу референдума, изложени от Синята коалиция, какъвто и да е изходът от допитването, той не може да задължи  Народното събрание да вземе решение, с което да подкрепи или отхвърли конкретната инвестиция на "Ядрена централа на площадка "Белене".  Не може също да задължи правителството да снеме от себе си задълженията, възложени му от Закона за безопасно използване на ядрената енергия или да преразгледа вече взетото свое решение, спиращо изграждането на АЕЦ "Белене".
    
Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов коментира в отговор на въпрос за идеята за заплащане на референдума с пари от партийните субсидии като  нарушение на начина на финансиране на държавни дейности. Всички тези популистки импровизации не кореспондират със законите на страната, каза Костов. 
  
Президентът Плевнелиев днес разговаря с представителите на БСП, ГЕРБ, ДПС и Синята коалиция, а в понеделник ще завърши консултациите със среща с ръководството на партия "Атака".