Родители в Русе се разбунтуваха срещу проституцията
Родители в Русе се разбунтуваха срещу проституцията / снимка: БГНЕС

Родители от Русе създават инициативен комитет за изгонване на проститутките в техния квартал, който се намира край международния булевард „България”, предаде БГНЕС.

Притесненията им са свързани най-вече с факта, че жриците на любовта и сводниците им са окупирали дворовете на близкото училище и детска градина. Хората са недоволни, защото леките момичета ползват за платените си услуги подлезите, които са единственото място за безопасно пресичане на булеварда. Русенците се притесняват за безопасността на децата си и не изключват възможността сводниците да си търсят нови момичета сред ученичките, които са предимно от ромски произход.

Хората непрекъснато подават сигнали на тел.112, но жалбите им се приемали за неоснователни, защото няма регистрирано физическо насилие. Те не отричат, че ежедневно полицейски екип обикаля района, но ефектът бил минимален, тъй като проститутките се връщали на работните си места веднага, след като полицаите си тръгнат. Недоволните родители искат по-строги закони, за да не се създава комфорт за жриците на любовта. Хората заплашват да си организират сами патрул, за да прогонят леките момичета и да опазят децата си.

От Първо РПУ-Русе обясниха, че знаят за проблема и се опитват да се справят с него според силите си. В последния месец в районното управление са били доведени 16 лица, на които са съставени съответните разпореждания и актове за установяване на административни нарушения. По закона за МВР са 8, по Закона за Българските лични документи - 3 и за нарушения по Закона за движение по пътищата - 5. Издадени са и 5 разпореждания, а отделно са проведени са две специализирани полицейски операции.