Дунав мост 2 ще бъде готов до края на годината
Дунав мост 2 ще бъде готов до края на годината / http://www.mtitc.government.bg

Дунав мост 2 да бъде готов до края на годината - тази цел обяви транспортният министър Ивайло Московски по време на днешното подписване на Меморандум за създаване на Смесен българо-румънски комитет за устойчиво развитие на вътрешноводния транспорт в общия участък на река Дунав. Документът беше подписан от българския министър на регионалното развитие Лиляна Павлова и румънския министър на транспорта и инфраструктурата Овидиу Силаги. Министър Московски обясни, че до няколко дни мостът Видин-Калафат ще бъде окончателно съединен, но са нужни довършителни дейности.

Ако вече е ясен срокът за цялостното завършване на Дунав мост 2, то още не е сигурно кога мостът ще бъде пуснат в експлоатация, обясни министър Ивайло Московски. „Това зависи от създаването вече и на компанията, която да оперира по моста, но с тези темпове, ако постигнем ноември месец да имат мандат колегите от Румъния и започнем, мисля, че много бързо ще се решат всички административни теми, свързани с управлението на моста, така че по най-бързия начин да се пуска в експлоатация", каза Московски

Министърът припомни, че правителствата на България и Румъния вече са набелязали следващите проекти за изграждане на мостове по Дунав и те ще свързват Оряхово с Бекет и Силистра с Кълъраш. Финансирането за тях ще се търси през новия програмен период 2014-та 2020-та година. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че паралелно с подготовката за пускането на Дунав мост 2 ще бъде ремонтиран пътят Видин-Мездра. През пролетта по линия на текущия ремонт и поддържане ще се изкърпят пътните участъци, които са в много лошо състояние, а през 2014 година предстои да се започне работа по целия път, каза Павлова.

Цялостната реконструкция на този участък ще бъде възможна през следващия програмен период.