Отличиха 27 ветерани от войните, трима навършват 101 години
Отличиха 27 ветерани от войните, трима навършват 101 години / DarikNews.bg
Отличиха 27 ветерани от войните, трима навършват 101 години
57452
Отличиха 27 ветерани от войните, трима навършват 101 години
Отличиха 27 ветерани от войните, трима навършват 101 години
  • Отличиха 27 ветерани от войните, трима навършват 101 години
  • Отличиха 27 ветерани от войните, трима навършват 101 години

Трима столетници от Великотърновска област, участвали във войните, бяха наградени на тържествено заседание на Областната комисия за военни паметници, посветено на 100-годишния юбилей от Балканската война. Те получиха поздравителни адреси от областния управител проф. Пенчо Пенчев и по една книга "Съкровищата на света" на Петър Константинов.

С поздравителни адреси бяха отличени общо 27 ветерани от войните, които бяха дошли на заседанието в Областна администрация. То беше открито от проф. Пенчев, който припомни, че в памет на героите в цялата страна са издигнати над 2 500 войнишки паметници, а само във Великотърновска област те са над 250. Няма българско семейство, чиито предци да не са взели участие в Балканската война, каза проф. Пенчев.

Паметта на загиналите във войните беше почетена с едноминутно мълчание. Поздравителен адрес до заседанието на комисията изпрати министърът на отбраната Аню Ангелов, който поздрави както ветераните от войните, така и младежите, участвали в националния конкурс за ученическо творчество, посветен на Балканската война. Министърът засвидетелства личното си уважение към тримата столетници от региона, родени през 1911 г. и връстници на паметните събития. Това са Ангел Алексов от свищовското село Морава, Ангел Ванков от павликенското село Лесичери и Асен Големанов от с. Камен, Община Стражица. Те са служили в 33-ти пехотен Свищовски полк и в 4-ти Плевенски пехотен полк.

Асен Големанов, който след няколко дни ще навърши 101 години, разказа, че е участвал в редица сражения по време на Втората световна война, а на фронта смъртта си са намерели много негови бойни другари.

Чуйте го в първия звуков файл.

Ангел Ванков от село Лесичери, също участвал във Втората световна война, ще навърши 101 години след по-малко от месец. Ветеранът е бил пленен в Сърбия, но е успял да избяга и да се прибере в родното си село. Дошъл си е пеш, заедно с още един негов другар. Пътували са няколко денонощия, като денем спели, а нощем вървели, за да не ги забележат германците.

Чуйте спомените на дядо Ангел във втория звуков файл.

На срещата в Областна администрация бяха наградени и децата, участвали в националния ученически конкурс за Балканската война. 37 ученици от Великотърновска област са се включили в конкурса. Те са представили свои есета, очерци, реферати, стихотворения, рисунки, графики и плакати. Най-активни са били младежите от ОУ "Ив. Вазов" в Горна Оряховица, СОУ "Н. Катранов" в Свищов", СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в Златарица и ОУ "Бачо Киро" във Велико Търново. Децата получиха грамоти от областния управител и награди от Съюза на ветераните от войните.

След заседанието на комисията областният управител проф. Пенчо Пенчев и представители на националния и областния съюз на ветераните от войните откриха паметна плоча на загиналите във войните в с. Велчево.