Над 8,5 млн. лв. за модернизация на Русенската болница
Над 8,5 млн. лв. за модернизация на Русенската болница / Дарик Русе

Над 8,5 милиона лева ще получи Русенската болница по Оперативна програма регионално развитие. Проектът “Eвропейско качество на здравеопазването чрез реконструкция и енергийна ефективност в МБАЛ Русе АД”, чийто старт ще даде утре здравният министър Десислава Атанасова, предвижда подобряване и модернизиране на здравната инфраструктура на русенската болница, повишаване качеството на медицинската помощ, ранно диагностициране и адекватно лечение на пациентите пациенти.

С парите ще бъде закупено високотехнологично медицинско оборудване за ранна диагностика и лечение на злокачествени заболявания. Тя включва ядрено-магнитен резонанс, компютърен томограф, дигитален мамограф, дигитална ехографска система, апаратура за централна стерилизации-комплект, система за архивиране и разпространение на образи (PACS), ендоскопска апаратура и дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб.

Проектът предвижда също извършване на строително-монтажни работи в помещенията, в които ще се монтира апаратурата. За осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания ще бъдат изградени две нови асансьорни съоръжения. В изпълнение на мерки за енергийна ефективност ще бъде подменена 600 кв м. дограма и ще бъде извършена топлоизолация на над 300 кв.м. Проектът се съфинансира и от държавния бюджет.