Повече туристи, но по-малко приходи в Бяла това лято
Повече туристи, но по-малко приходи в Бяла това лято / Impact Press Group, архив

Близо 103 000 български и чуждестранни туристи са посетили община Бяла това лято. Ръстът е с 10% спрямо миналогодишния туристически сезон, похвалиха се от общината в крайморския град. Според градската управа увеличението на туристите се дължи на многобройните културни прояви, които се организират в Бяла, на археологическите забележителности на нос Св. Атанас, както и на подобрената инфраструктура и на чистата и приветлива околна среда.

Около 70% от летовниците в Бяла са чужденци - предимно от Русия, Украйна, Полша, Румъния и скандинавските страни. Броят им в сравнение с лято 2011 година е нараснал с 10%, или с повече от два пъти от средния ръст за страната, който според доклад на ресорното министерство е 4,4% за отминалия летен сезон. При българските туристи увеличението е с 8 на сто, сочи още статистиката. 

Ръст  е отчетен и при броя на нощувките – с 6% в сравнение с миналата година. Спад има единствено в постъпленията от туристически данък. През летния сезон събраните приходи са със 7 на сто по-малко спрямо миналата година. Това се дължи на намаляване на туристическия данък за хотели категория 4 и 5 звезди, поясниха от администрацията в Бяла.