Тадесе с пета световна титла в полумаратона
Тадесе с пета световна титла в полумаратона / sportal.bg

Зерсенай Тадесе от Еритрея спечели пета световна титла в полумаратона, след като триумфира днес в състезанието в Каварна, съобщава БГНЕС.

Тадесе, който е и световен рекордьор в дисциплината, завърши с време 1:00.19 часа. Втори зад него се нареди Дереса Чимса от Етиопия с резултат 1:00.51 часа. Бронзът остана за представителя на Кения Джон Нзау Мванганги с време 1:01.01 часа. По-рано днес отново в Каварна етиопката Месерет Хайлу спечели световната титла в дисциплината при жените. Единственият българин, завършил маратона, бе Шабан Мустафа, който се нареди 70-и от 74 състезатели, пресякли финалната линия. Той записа време 1:12.02 - негов най-добър резултат за сезона. Христо Стефанов не успя да завърши.

Точно 179 атлети потвърдиха участие в 20-ото Световно първенство по полумаратон у нас. Екипът на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) подготви шампионата заедно домакините от община Каварна и пратениците на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ).

Наградният фонд на Световното първенство в Каварна е 245 000 долара, като от него победителите при мъжете и жените ще получат по 30 000 долара, а шампионите в отборната надпревара по 15 000. Премията за световен рекорд е 50 000 долара. /БГНЕС/