Д-р Динко Младенов: Смяната на здравни министри е здравеопасна
Д-р Динко Младенов: Смяната на здравни министри е здравеопасна / снимка: MorgueFile.com
Интервю с управителя на болница „Медикус алфа" д-р Динко Младенов
57169
Интервю с управителя на болница „Медикус алфа" д-р Динко Младенов
  • Интервю с управителя на болница „Медикус алфа" д-р Динко Младенов

Не здравословна, а „здравеопасна" е честата смяна на здравни министри. Тя е симптом на хронично болно здравеопазване и недостиг на политическа воля за решителни реформи. Това мнение изрази в предаването „Клиника на шестия етаж" на Дарик радио управителят на болница „Медикус алфа" д-р Динко Младенов. Той добави шеговито, че сме изравнили Румъния, която за един правителствен мандат също смени четирима здравни министри. Резултатът е, че когато негативите се спестяват, те се повтарят.

И лекарят, и пациентът са потърпевши от сринатото доверие към медицината в България, каза още д-р Младенов. Според него повишаването на здравната култура на цялото общество ще „излекува" проблемите в здравната ни система. Това е съвкупност от реформаторско законодателство, адекватно финансиране, оптимизирано медицинско образование и налагане норми на здравословен живот. Здравна култура трябва да притежават както лекарите, така и пациентите, а дори и правителството. Ако няма адекватно финансиране - това пак е недостиг на здравна култура, смята д-р Младенов. 150 милиона лева повече или по-малко за здравеопазване не са определящи, категоричен бе той.

Относно изборът на екип д-р Младенов коментира, че е съвсем логично нещо, което е по-качествено, да струва по-скъпо. По думите му репутацията на лекаря и лечебното заведение е водеща при определянето им като по-добри.

Кампанията на Дарик „Най-добрите лекари" предизвиква едновременно любопитство и провокация към възвръщане на колегиалността между лекарите. Това също е голям проблем в сферата на здравеопазването. Сега всички започват да се питат: „На кой колега мога да разчитам?", допълни д-р Младенов.

Българският лекар има нужда от обществено и професионално развитие, на второ място от достойно заплащане, следвано от човещина. Тя не достига. Грешно е клишето, че щом обществото е изградило лошо отношение към лекарите, това ще доведе до същата реакция от тяхна страна. За да си добър лекар, трябва да бъдеш и добър човек, категоричен бе д-р Младенов.