Награждават моряка герой от Коста Конкордия
Награждават моряка герой от Коста Конкордия / снимка: Reuters, архив

Българският моряк Петър Петров, който помогна за спасяването на повече от 500 души при потъването на круизния кораб "Коста Конкордия", ще получи наградата на Европейския парламент за европейски гражданин. Това ще стане на церемония в Народното събрание в присъствието на еврокомисаря Кристалина Геoргиева, български политици и посланици на европейски държави.

Наградата, която се връчва всяка година, е под формата на почетен медал и има само символична стойност. Тя се присъжда за изключителни постижения или действия в полза на Европа и на по-доброто взаимно разбирателство между нейните граждани.

Механикът Петров е един от 37-те лауреати, които бяха определени от специално жури.
Действията на българина при потъването на кораба предотвратиха огромна трагедия за цяла Европа, защото сред пасажерите бяха представители на десетки националности.

"Коста Конкордия" с над 4200 пасажери заседна на скала край италианския остров Джилио на 13 януари т. г. След сблъсъка корабът започна бързо да се пълни с вода. Първият механик Петър Петров успя да направи шест курса с една от спасителните лодки и с риск за живота си спаси повече от 500 пътници.