• Размер на шрифта:

Как да се увеличат детските надбавки - изпробвани идеи

30 септември 2012 09:10 | Автор: Елена Бейкова

Как да се увеличат детските надбавки - изпробвани идеи
© снимка: Sofia Photo Agency, архив  

Ако вече е ясно, макар и не със сигурност, че минималната работна заплата ще се увеличи с още 20 лева от началото на следващата година, а пенсиите на възрастните хора ще скочат с около 10% от 1 април, социалното министерство все още мълчи по въпроса дали ще има ръст на детските надбавки, обезщетението за отглеждане на малко дете и другите видове семейни помощи, които малко или повече стимулират българските семейства да създават и отглеждат повече от едно дете, за да се борим с европейската тенденция на застаряващо население.

Как изглежда семейното подпомагане през 2012 г.?

За раждане на първо дете всяко българско семейство получава от държавата еднократна помощ в размер на 250 лева, независимо от доходите. За второ дете помощта скача на 600 лева, а всяко следващо дете се подпомага с тройно по-малката сума от 200 лева.

Ако семейството има близнаци, то помощта за всяко от децата е в размер на 1200 лева.

Ако майката е студент в редовна форма на обучение по време на раждането, то тя има право на помощ от 240 лева месечно през първата година от отглеждането на детето, като помощта се изплаща накуп и на практика семейството получава 2880 лева при раждането на детето.

За дете, при което до 2-годишна възраст се установи увреждане, семейството има право на допълнителна еднократна помощ в размер на 100 лева.

Майки, които нямат право на обезщетение за бременност и раждане по Кодекса за социално осигуряване, и имат месечни доходи, по-ниски от 350 лева на член от семейството, получават еднократна помощ от 150 лева при раждане на дете.

Колкото до така наречените детски надбавки или месечни помощи за отглеждане на дете до 18-годишна възраст, техният размер е 35 лева. Право на тази помощ имат само семействата с доходи до 350 лева месечно на член от семейството. За родителите на близнаци детските надбавки са по 105 лева за всеки от близнаците. Месечната добавка за дете с увреждане е 189 лева.

Майчинството у нас

България се слави като страната с най-дългото платено майчинство в Европа - 775 дни, като през първите 410 дни, включващи 45 дни преди родовия термин, майката получава месечно обезщетение в размер на 90% от стойността на осигурителния си доход, изчислен върху доходите от последните 24 месеца. Ако жената е попаднала на некоректен работодател, който я осигурява на минималния осигурителен праг, но в трудовия й договор е записана по-ниска сума от стойността на прага, то обезщетението се изчислява върху сумата от трудовия договор. През втората година от майчинството държавата осигурява по 240 лева месечно за отглеждането на детето. Майката има право и на още една година майчинство, но под формата на неплатен отпуск.

Как са подпомагани семействата преди 45 години?

През 1968 г. е въведена нова държавна политика спрямо семействата, с цел насърчаване на раждаемостта. Това показват дигитализираните протоколи с решенията на Политбюро, публикувани на сайта на Държавната агенция „Архиви". Мерките създават предпоставки не само за повече деца, но и за намаляване на злоупотребите със семейните помощи, което към настоящия момент би върнало чувството за справедливост у българите. Ето какви са те:

Съгласно решението на Политбюро от началото на 1968 г. еднократното подпомагане при раждане на дете варира според поредността на детето, както е и в момента. За първо дете семейството получава 20 лева, а за второ сумата скача десетократно на 200 лева. Най-голямата по размер помощ се дава за трето дете - 500 лева, което спрямо тогавашната минимална заплата от 60 лева представлява повече от осемкратния й размер. След третото дете помощта пада отново на стойността от 20 лева.

От тази мярка могат да се направят следните изводи: първо, държавата стимулира раждаемостта до третото дете, с цел повече семейства да имат повече от едно дете, но да не злоупотребяват с раждането на повече деца, за да получат повече на брой помощи. Второ, помощта за второ и трето дете надвишава в пъти минималната и близките до нея работни заплати, и е значителна подкрепа за семействата.

Ако това бъде приложено в наши дни, при минимална заплата от 290 лева, за второ дете семейството би получавало поне 870 лева, а за трето - около 2300 лева.

Месечните помощи за отглеждане на дете през 1968 г. стават диференцирани, според поредността на детето, и право на тях имат всички родители, независимо от дохода на семейството. За първо дете сумата е 5 лева, за второ дете нараства тройно на 15 лева, за трето дете става 35 лева. За всяко следващо дете размерът на добавката се връща на началната си стойност от 5 лева. Самотните майки се подпомагат с допълнителни 10 лева на месец.

Ако приложим същия модел на сравнение на детските надбавки спрямо минималната работна заплата в наши дни, и ги диференцираме, то за първо дете семейството би получавало 24 лева, но за второ дете сумата нараства на 73 лева месечно, а за трето - на около 150 лева. Диференцираното изплащане на детски би довело до намаляване на злоупотребите с този вид помощ, особено при многодетните ромски семейства, в които майките продължават да раждат и след третото дете, за да си осигурят поне сумата от 35 лева месечно, умножена по броя на децата. Намаляването на злоупотребите означава, че ще има средства за повече семейства, което е добра причина за премахване на подоходния критерий за достъп до детските. От своя страна това ще възстанови усещането за справедливост у хората, и ще стимулира семействата да имат повече от едно дете, със съзнанието, че второто и третото им дете ще получават адекватна месечна финансова подкрепа от държавата.

Повод да се помисли и за периода на майчинството

През 1968 г. платеното майчинство у нас е сравнително по-кратко в сравнение с днес, а също така с различен период, според поредността на детето. За първо дете майката има право на четири месеца майчинство, а ако иска да продължи да отглежда детето си след тях, има право на неплатен отпуск до навършването на една година. За второ дете платеното майчинство е пет месеца, а за трето - шест месеца.

В днешни дни скъсяването на майчинството ще се отрази положително единствено на бюджета на държавното обществено осигуряване и на работодателите, които са в затруднение да намират кадри.

Привилегии в детските заведения

Ако в днешно време родителите в големите градове имат проблеми с намирането на място за своето дете, то в края на 60-те години на миналия век всяко дете е имало място в детско заведение, а родителите на три деца са получавали 30% отстъпка от таксата за детска градина.Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »
#17

Мама на близнаци - 11.11.2013 г. 13:37:33

Оправете си грешката!!!!!За близнаци детските са 105лв за двете деца,а не 105 на всяко дете!!!

#16

майка на близнаци - 23.10.2013 г. 21:51:09

не лъжете хората вземаме по 105 лева за двете деца по 52,50 на дете

#15

ЙОРДАНКА ГЕОРГИЕВА - 17.06.2013 г. 14:00:21

Само да кажа , че надбавкете за близнаци са по 52,50 на дете . Общо за двете взимам 105 лв

#14

petia - 01.10.2012 г. 10:44:24

До №1 Мисля, че проблемът на държавата не е "да се справи" със майките живеещи без брак, дори мисля, че трябва да се мисли в посока изплащане помощи на всички майки с деца, може би под формата на ваучери за детска градина, или данъчни облекчения. По - тревожно е, че според резултатите от последното преброяване в България се утвърждава моделът на семейството с едно дете.

#13

цък - 01.10.2012 г. 10:35:02

нещо не мога да схвана що се чекнете да лаете по тази тема. аз за моето дете не съм взимал детски и надбавки и помощи и прочие неща, щото е голяма дивотия в социалното. за тези, които са на някаква държавна служба е измислено как да става, ама другите сме престъпници до доказване на противното, поне според действащата преди години система. не е ходило на детска градина щото нямаше места, е "господарките" в три различни градини ми искаха спонсорство и така ме отказаха от тази идея. който иска деца да си ги прави и да си ги гледа. който мрънка че му е трудно, ами да си мрънка, негов проблем. това, че някой иска или не иска да се размножава си е негов проблем. така мисля, че е справедливо. между другото си доплатих и като се раждаше и ваксините му съм плащал щото нямаше от касата и мога много да изброявам още. дълга тема.

#12

Г.Димов - 30.09.2012 г. 23:41:25

Мисля,че един от главните проблеми,обуславящ спада на раждаемостта е затруднената професионална реализация на майките с повече деца,работодателите избягват да ги назначават.Може би за работещите вместо детски,ще е по-добре за всяко дете да бъде спадана примерно 1/3 от социалната осигуровка,която се образува за сметка на работника и работодателя/да има стимул да държи такива работници/.Тази система би следвало да се съчетае с досегашните еднократни помощи при раждане.Определено няма нужда да се насърчава раждаемост на безработни и просещи.Ако някой знае кой е прокарал промени в това законодателство и от името на коя партия,нека коментира.

#11

до 5 - 30.09.2012 г. 23:06:19

Това, което предлагаш не е решение и ще ти кажа защо - създава се фиктивна заетост. Винаги можеш да намериш фирма, където да се водиш по документи, а спестените данъци да делите с шефа. Източването на ДДС ряпа да яде. Не трябва да се подпомагат родителите финансово, а чрез други стимули - евтини детски градини например.

#10

Коко Мекерето - 30.09.2012 г. 22:54:22

Браво номер 5

#9

Гинева - 30.09.2012 г. 21:35:27

Бейкова, браво! Дано да го прочетат това и тези, от които зависи! И да се замислят!

#8

до ее - 30.09.2012 г. 17:38:24

Това ,което казвам е точно така,детето е припознато,майката си живее с бащата и когато подава документи за детски надбавки искат само дохода на майката и разбира се и отпускат детски надбавки ..за това говоря и за разлика от теб не вися тук за да ми минава времето

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Диpектоp на мебелна фабpика отишъл в командиpовка в Паpиж. Вpъща се и разказва впечатления: - Страшен град! Какви улици, какви магазини! - А жените? -… Виж още