Вече работят два изнесени данъчни офиса в Шумен
Вече работят два изнесени данъчни офиса в Шумен / netinfo

Два нови изнесени данъчни офиса работят в Шумен. Единият от тях се намира в кв. „Боян Българанов" в сградата на ВиК, а другият в кметството на кв. „Дивдядово". „До момента ние обслужвахме гражданите в централната част и в определени моменти им създаваме неудобство, защото те трябва да дойдат до общината", заяви зам.-кметът Александър Генчев. Поради тази причина е разработен проект, съвместно с фирмата, която е подготвила програмния продукт по събиране на местни данъци и такси в общината. В изнесените офиси жителите на Шумен могат да проверят дължимите от тях данъци и да ги заплатят, освен това там могат да платят и всякакви комунални услуги- ток, вода, интернет и т.н., обясни Тошко Георгиев представител на фирмата "Браво инвестмънтс", която работи с общината по този проект.

До два месеца се предвижда в изнесените офиси да се предлагат и още административни услуги от модул „Местни данъци и такси". След 1 януари догодина пък там ще бъдат предлагани всички видове административни услуги на общината.

По думите на Георгиев фирмата има подобни офиси в 36 града на страната, те са свързани в обща мрежа и по този начин шуменци ще могат да заплащат различни комунални услуги в друг град, както и да получават административни услуги от друг град, в който фирмата вече има такива офиси. „Например ако някой има студент в София и иска да му плати тока, водата, парното - ще може да го направи от тези пунктове в Шумен". Или например шуменец, който има имот във Варна ще може да си плати данъка за него", обясни Герогиев.

Той обясни, че към момента средно на ден през двата офиса в града минават между 300 и 400 души.

От общината обясниха, че има идея такива изнесени офиси да бъдат изградени в кв."Тракия" и до кооперативния пазар.