Безплатни прегледи за туберкулоза в  Сливен
Безплатни прегледи за туберкулоза в Сливен / Дарик Сливен, Архив

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват от днес до 28 септември в МБАЛ „Д.р Ив. Селимински" в Сливен.

В лекарския кабинет в сектора по фтизиатрия, който се намира до инфекциозно отделение, ще се извършват безплатните прегледи. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за безплатен достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот.

МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен се включва отново в кампанията „Седмица на отворените врати", организирана от Министерството на здравеопазването и Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. През последните години в страната се наблюдава тенденция за намаляване броя на болните от туберкулоза. През 2011 г. са регистрирани 2 407 пациенти - с 242 по-малко в сравнение с 2010 г., когато са регистрирани 2 649 случая.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния  здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо ако бъде открито навреме и се проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти.