- „Капанци” откриха гроздобера в Сърбия
С фонтан от над 6000 литра вино бе открит гроздоберът в сръбската област Жупа. Край оригиналното съоръжение пяха и танцуваха и пет български фолклорни формации. На 49-ия традиционен Празник на виното „Жупска берба" бяха и самодейците от ансамбъл „Капанци"-Гецово.
Руйно червено вино се разлива в центъра на сръбския град Александровац в началото на гроздобера от 45 години насам. Няколко години по-рано е възникнала идеята с песни и танци да се отбелязва стартът на прибирането на реколтата за традиционната за региона култура - разказва бившият директор на фестивала Мича Цветкович.
Песните и танците още ги има, отдавна не са и само сръбски, от няколко години Празника на виното се съчетава и с международен фолклорен фестивал. В него тази година участваха 5 български състава: ансамбълът за автентичен фолклор „Капанци" от село Гецово, ансамбъл „Хоро"-София, танцова школа „Мераклии" - София, клуб „Асеница"-Асеновград, дамски камерен хор „Божур"-Божурище. Българските ритми събраха множеството около сцената до фонтана, възрастна местна фенка дори на няколко пъти опита да се включи в танците, но охраната я спря.
Докато на сцената вървят концертите, фонтанът от червено вино не пресъхва. Девойки с винено червени рокли и кани в ръце разливат напитката на всеки минувач, повечето се връщат и втори път. Виното тече от две места - от делва в ниската част на конструкцията, хвърля пръски и от най-високата част на статуята на огромен грозд. Вечер, в четирите фестивални дни, фонтанът се източва в пет огромни бидона, всеки с вместимост 1200 литра и се прибира от производителя на виното.
Заедно с туризма, винарството е основен поминък за жителите на област Жупа. Милан Минич съчетава и двете. Облечен като сръбски велможа от преди векове, заедно с внучката си той посреща гости във винарната си.
Милан Минич произвежда вино от собствени 5000 дка лозя. Изнася „Тамяница" и „Доротей" за Австралия и Америка. Представял ги е и в България, не продава в съседната страна, но има добри впечатления от българската конкуренция.
В малката винарна работят синът, снахата и други членове на семейството, сезонно се наемат и допълнително работници. Малкият цех насред лозята е и туристическа атракция. Всичко в старинната къща е с формата на бъчва, в огромни дървени съдове са подредени и столове и маси, а най-големите бъчви са превърнати в боксониери - антре, легло и санитарен възел са оформени в тях.
На Празника на виното и Милан Минич и всички негови колеги имат възможност да представят своето производство на своите съграждани от общинския център Александровац. Дългата централна улица е пълна със сергии, в които се продават всевъзможни артикули, свързани с гроздобера и производството на вино.
Празникът продължава четири дни всеки септември, когато започва прибирането на реколтата.