Покана за рожден ден във Facebook завърши с безредици в Холандия
Покана за рожден ден във Facebook завърши с безредици в Холандия / БГНЕС

34 души бяха задържани, а 29 - ранени снощи в градче в Холандия, след като хиляди младежи се струпаха в отговор на покана за рожден ден, разпространена във Фейсбук, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.

Полицията за борба с безредиците трябваше да извърши множество арести, заяви началникът на полицията в провинция Гронинген, Северна Холандия, на пресконференция, предавана по обществената телевизия, обяснявайки, че през нощта са били плячкосани магазини, сред които и един супермаркет.

Арестувани са общо 34 души, които ще бъдат съдени за нарушаване на обществения ред. Полицията е направила снимки на събирането и са възможни още арести, уточни източникът.

Ранени били 29 души, сред които трима полицаи. Няма обаче тежко пострадали, отбелязват холандските медии.

Холандско момиче поканило чрез Фейсбук няколко приятели да празнуват 16-ия й рожден ден на 21 септември вечерта в центъра на градчето Харен, но без да иска маркирала поканата като общодостъпна.

В резултат в градчето с 18-хилядно население се стекли между 3000 и 5000 души, посочват местните власти.

Готвейки се за най-лошия възможен сценарий, властите блокирали достъпа до улицата, на която живее момичето, продажбата на алкохол близо до същата улица била забранена, а момичето напуснало дома си.

Вечерта започнала спокойно, но към 9 часа вечерта, под влияние на алкохола, неколкостотин младежи се опитали да проникнат на въпросната улица. Те замеряли полицаите с камъни, бутилки, велосипеди, саксии и бомбички.

По-късно групи младежи се преместили в центъра на града, където потрошили автомобили, градински огради, улични лампи и пътни знаци.