Показват в изложба училищни знамена, печати и униформи
Показват в изложба училищни знамена, печати и униформи / DarikNews.bg

Изложба "Училищни символи и ритуали" ще бъде открита от 15,00 часа в Музей "Възраждане и учредително събрание" във В. Търново. Експозицията показва любопитни предмети, свързани с училищния живот от Възраждането до наши дни, които се съхраняват във фонда на Националния музей на образованието в Габрово.

Гостуващата изложба е по инициатива на Регионалния исторически музей във Велико Търново и се организира по повод началото на новата учебна година.

Около 300 музейни експоната - документи, снимки и различни материали, свързани с празничния живот в училище, ще могат да разгледат посетителите. Може да се видят училищни печати и униформи, както и училищни знамена, сред които и на търновски гимназии- по икономика и по моден дизайн.

В изложбата е отделено място на униформеното облекло, което през годините се превръща в част от училищната символика. Представени са отделни елементи /токи, емблеми, монограми, якички/, както и различни варианти на униформено облекло- мъжки и женски  униформи, униформена блуза с елементи на народна носия.

Извадки от възрожденския печат дават представа за ритуалите, свързани с освещаване на ново училище. През годините краят на учебната година все повече се превръща в тържествен акт. Проследена е спецификата на отбелязването му от годишните изпитания през Възраждането до днес. Всяко българско училище чества тържествено своите юбилеи, отбелязва патронния си празник, деня на св. св. Кирил и Методий, Деня на народните будители.

В изложбата са показани снимки и юбилейни книги, запечатали тържествеността, с която се отбелязват тези училищни празници. Със своята символика и обредност присъстват и различните ученически дружества и съюзи - гимнастически и християнски - както и ученическите и младежките организации - чавдарската, пионерската и комсомолската. Стремежът на организаторите на изложбата е да покажат училищните празници като страна от цялостния училищен живот, която по свой начин изгражда личността на младия човек.

Със съдействието на общинската дирекция "Образование", след откриването на изложбата в музея ще гостуват  деца от ОУ "Св. П. Евтимий" и училището в Ресен, които ще изнесат открит урок по история. Любопитната експозиция ще остане във В. Търново един месец.