Почина мъжът, спасил село Долна махала от взрив
Почина мъжът, спасил село Долна махала от взрив / снимка: www.sxc.hu

33-годишният Любен Буков, който спаси от взрив пловдивското село Долна махала при пожар на цистерна с газ пропан-бутан, е починал рано сутринта от сърдечна недостатъчност.

Състоянието на Буков се е влошило около 21 часа в понеделник, като постепенно всички системи започнали да спират функцията си необратимо.

Младият мъж беше със 72% обгаряния по тялото и беше приет в тежко състояние в Клиниката по термични изгаряния на Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив.

24 часа след инцидента лекарите дадоха обнадеждаваща информация за състоянието му и прогнозираха, че може да оживее, тъй като обгарянията били повърхностни.

За една седмица на Любен са направени три операции. При интервенциите са поставени специални продукти, наподобяващи функцията на здравата кожа, за да се покрият тежко увредените участъци. При последната операция е била извършена и автотрансплантация на кожа.

През цялото време пациентът е бил настанен в реанимационното отделение на специално флуидно легло и при непрекъснато вливане на разтвори, кръв и биопродукти.

Преди третата операция в Пловдив беше организирана акция по кръводаряване, тъй като обгореният е с рядката кръвна група А отрицателна.

Миналия понеделник при зареждане на бензиностанция на "Петрол" на пътя Пловдив-Карлово близо до село Долна махала цистерната с пропан-бутан се възпламени. Водачът Любен Буков (34 г.) от село Брестовица сам потуши пламъците с подръчни материали. Навременната му реакция спаси бензиностанцията, както и селото от взрив.

Други новини от Пловдив