Д- р Десислава Илиева: Кръводаряването подмладява
Д- р Десислава Илиева: Кръводаряването подмладява / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил

Само безвъзмездното кръводаряване може да спре "черния пазар" на кръв. В това е убедена д- р Десислава Илиева, началник на Кръвен център- Кюстендил в МБАЛ "Д- р Никола Василиев". Тя призна обаче, че ако спре даряването на кръв от роднини и близки за пострадал човек, ще има дефицит на кръвни продукти.

25- ма кюстендилци са дарили безвъзмездно кръв от началото на кампанията, сред тях областният управител Владислав Стойков и служители на Областна администрация, лекари от болницата и граждани. Няма обаждания от фирми или други държавни учреждения за организиране на акция по кръводаряване, каза д- р Илиева. През месец октомври ще има акция в община Кюстендил.

"Всеки здрав човек, на възраст между 18- 65 години да заповяда при нас. Не боли, усеща се като убождане от комар. Кръводаряването подмладява, тонизира имунната система. Прави се проверка за хепатит В и С, сифилис, СПИН и човек може да си научи кръвната група, ако не я знае", коментира началникът на Кръвен център- Кюстендил.

Взима се между 410- 490 мл кръв, за времето от 15- 30 минути. Организма се възстановява за 1 месец. След 3 месеца отново може да се дари кръв, уточни д- р Десислава Илиева. Тя заключи, че в Кръвен център- Кюстендил има достатъчно кръв за лечението на лежащо болните пациенти.