НАТО ограничава съвместните операции с афганистанските сили
НАТО ограничава съвместните операции с афганистанските сили / снимка: Reuters
НАТО ограничава съвместните операции с афганистанските сили
56582
НАТО ограничава съвместните операции с афганистанските сили
  • НАТО ограничава съвместните операции с афганистанските сили

От ръководството на НАТО обявиха, че войници на Международните сили за сигурност в Афганистан (ИСАФ) вече няма да излизат на общи патрули заедно с войници от Афганистанската армия. Решението беше взето след поредния случай на "вътрешно нападение", при което афганистански войници нападат американските си съюзници. Подобни инциденти са зачестили драстично в последните месеци, като само за последните 4 дни има три такива случая с шест жертви.

Решението на Пентагона е удар срещу твърдението на ръководството на НАТО, че сътрудничеството между северноатлантическите и афганистанските войски се подобрява. Не е ясно също така дали НАТО ще може да удържи на обещанието си да се оттегли от държавата през 2014 година или ще повдигне отново въпроса за удължаването на споразумението му с Афганистан - възможност, на която Кабул отдавна се противопоставя.

Доверието на американските войници в афганистанските им съюзници драстично е спаднало откакто зачестиха убийствата от страна на талибански диверсанти, проникнали в редиците на афганистанската армия и полиция. След последните инциденти, главнокомандващият натовски генерал в държавата Джон Алън нареди общите патрули между западни и местни войски да бъдат прекратени. От ИСАФ казаха, че сътрудничеството ще продължи, но само на ниво батальон, така че отделни афганистански войници да нямат пряк контакт с тези от НАТО.

Продължителното присъствие на НАТО в държавата цели да обучи 350 000 местни войници и полицаи как да се справят с талибаните, след като Запада напусне държавата през 2014 година. От ИСАФ твърдят, че това сътрудничество между западните и местните сили върви положително и даже "по-добре от очакваното". Британският вестник Гардиън обаче коментира, че тези твърдения отдавна не звучат реално и решението на генерал Алън да раздели войските изцяло ги опровергава. Още по-лошо, продължава изданието, британският военен министър Филип Хамънд не е знаел за решението на Алън, а вчерашната му реч пред парламента е в тотален разрез с решението на генерала.

Ние сме заявили, че възнамеряваме да напуснем Афганистан в края на 2014 година. Но за да е било от полза нашето присъствие там, е належащо да довършим обучението, което предлагаме на афганистанските сили за сигурност. Именно това възнамеряваме да направим и последните нападения няма да ни отклонят от тази цел.

Предполага се, че зачестяването на инцидентите се дължи частично и на разпространения в интернет антиислямски филм "Невинността на мюсюлманите", който през последната седмица предизвика протести в редица мюсюлмански държави.

През 2011 година, убитите натовски войници при подобни саботажни нападения са 35, а от началото на 2012 година вече са 51, обясни американският военен министър Лион Панета. Припомняме, че сред убитите е и българинът Свилен Симеонов, който служеше във френския Чуждестранен легион и загина заедно с трима негови колеги през януари.