Атентат край летището в Кабул, 12 души са убити
Атентат край летището в Кабул, 12 души са убити / Reuters

Най-малко 12 души, от които 9 чужденци, са загинали при самоубийствен атентат край летището в Кабул, съобщи афганистанската полиция.

Към 6,45 ч. местно време (2,15 ч. по Гринуич) камикадзе е взривил буса, с който работниците отивали на работа на летището. Бусът е изгорял напълно.

Осем от убитите 12 са граждани на Република Южна Африка, които работели за частна авиокомпания. Това съобщи говорител на южноафриканското външно министерство, цитиран от Франс прес. "Мисията ни в Исламабад в Пакистан, която има също акредитация в Афганистан, ни информира, че 8 южноафриканци са сред жертвите на взрива в Кабул рано тази сутрин", посочи говорителят, цитиран от БТА.

Афганистанската бунтовническа групировка Хезб-е-ислами пое отговорност за самоубийствения атентат, като заяви, че е извършен в отмъщение за американския филм, осмиващ пророка Мохамед, предаде Ройтерс. Говорителят на групировката Зубаир Седики съобщил в имейл до Асошиейтед прес, че нападението било извършено от 22-годишна жена камикадзе на име Фатима, която се врязала с кола бомба в буса.

Групировката Хезб-е-Ислами, която обикновено не извършва подобни нападения, е втората по влияние бунтовническа сила след талибаните и се ръководи от бившия главатар на муджахидините Гулбуддин Хекматиар.