150 млн. лева повече за здраве през 2013-а
150 млн. лева повече за здраве през 2013-а / Sofia Photo Agency, архив
150 млн. лв. повече за здраве през 2013-а
56546
150 млн. лв. повече за здраве през 2013-а
  • 150 млн. лв. повече за здраве през 2013-а

С между 150 и 160 милиона лева ще бъде увеличен бюджетът за здравеопазване от следващата година. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова след откриването на академичната учебна година в Медицинския университет. Атанасова поясни, че все още се правят разчетите за това кои от услугите, за които пациентите в момента заплащат, от догодина ще бъдат безплатни.

Повече пари ще има и за Националната здравноосигурителна каса, допълни здравният министър и подчерта, че увеличението е резултат от преговорите между нея, директора на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков и финансовия министър Симеон Дянков.

По темата за кръводаряването Атанасова съобщи, че за три дни доброволно са дарили кръв 595 столичани. По думите й недостигът на кръв от групите А и 0 вече е почти наваксан, кампанията обаче ще продължава като в Екоминистерството, Министерството на правосъдието и Министерството на отбраната се откриват временни пунктове за кръводаряване. По-рано днес, по време на откриването на учебната година в Медицинския университет, просветният министър Сергей Игнатов обяви, че ще има увеличение на стимулите за най-добрите структури на университети:

„Казано на прост език най-добрите от катедрите и факултетите в страната получават повече. Тази година увеличението над базовата държавна субсидия за най-добрите беше до 25 %. За да се разшири ножицата между добрите и посредствените обаче, искаме от догодина това увеличение да стане 50% над базовото финансиране."

Медицинският университет ще бъде разширен с нов учебен корпус на стойност 20 млн. лева, обясни ректорът на заведението проф. Ваньо Митев. Предстои да бъде изградено и 17-етажно общежитие, което да приюти около 500 от бъдещите медици.