В стралджанските училища очакват 1168 ученици
В стралджанските училища очакват 1168 ученици / Дарик - Благоевград

Броят на учениците, които се очаква да постъпят в училищата на община Стралджа тази учебна година е  1168. Те ще бъдат обхванати в 56 паралелки. В най-голямото общинско училище, СОУ ”П. Яворов” - Стралджа паралелките са 25, а учениците – 553. Първокласниците, които за първи път ще влязат в училище са 65, в три паралелки. СОУ ”П.Яворов” ще има и своите 14 полуинтернатни групи с общ брой ученици 360. Очакваният брой на гимназистите е 99, като по една паралелка ще има в девети, десети и единадесети клас, две са предвидени само за 12 клас.

Висок се запазва броят на учениците в ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” в Стралджа – общо 414 деца ще бъдат обхванати в 17 паралелки. Тази година първокласниците са само две паралелки с общ брой 45, по три паралелки ще има за второкласниците и седмокласниците, където броят на учениците е съответно 62 и 53.

От първи до осми клас в Зимница ще сформират само по една паралелка, общият брой на учениците в това училище е 125. Общообразователното училище в село Войника е единственото с маломерни паралелки за първи, трети, пети и осми клас и най-малък общ брой ученици – 76.

Продължава тенденцията за  повишаване броя на пътуващите ученици. В общината техният брой вече е 259. Най-много са в СОУ ”П. Яворов” – 190. Към Войника „на колела” ще се придвижват 56 деца, а към Зимница – 13.