Хлад и дъжд в първия учебен ден
Хлад и дъжд в първия учебен ден / Sofia Photo Agency, архив

Сутринта над страната ще има значителна облачност. Само на отделни места, главно в Източна България, ще има слаби превалявания.

През деня облачността ще се задържи значителна, на много места с превалявания от дъжд. Без валежи ще остане в западната част от Дунавската равнина. Ще духа слаб източен, в Източна България - до умерен, североизточен вятър. Максимални температури: между 20 и 25 градуса, за В. Търново - около 23 градуса.

Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за септември и през деня ще остане почти без промяна.

По Черноморието ще бъде предимно облачно, със слаби валежи от дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър. Максимални температури - 22-24 градуса; температурата на морската вода е 21-23 градуса. Морето ще бъде бурно, с вълни 3-5 бала.

Над планините ще бъде предимно облачно, а високите части ще са в мъгла. Ще има превалявания от дъжд. Възможно е и да прегърми. Вятърът ще бъде от изток-югоизток - умерен и силен, но през деня ще отслабва. Максимална температура на 1200 метра - 15 градуса, на 2000 метра - 9 градуса.

Във вторник все още над по-голямата част от страната ще преобладава облачно време, но без съществени валежи; по-значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има над Северна България. Температурите слабо ще се повишат. По-късно през деня и през нощта срещу сряда облачността в повечето райони ще намалее и в сряда ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад-северозапад облачността отново ще се увеличава, но ще бъде предимно висока и средна, само на отделни места в планинските райони е възможно да превали. Максималните температури ще се повишат още.