НДСВ и ЗНС тръгват към коалиция с меморандум
НДСВ и ЗНС тръгват към коалиция с меморандум / снимка: DarikNews.bg

НДСВ и Земеделският народен съюз (ЗНС) в качеството си на центристки партии подписаха меморандум за сътрудничество. Те заявиха своята готовност да работят заедно за създаването на нов центристки проект.

Като основни принципи, партиите посочват върховенството на закона, разумната политическа толерантност и конструктивност при намирането на решения за извеждане на страната от задълбочаващата се икономическа криза.

"Позволяваме си и имаме смелостта да открием новия политически сезон с една силна и решаваща крачка, нещо по-различно от това, което се случва в последната година, като роене на партии, отлюспване", каза Христина Христова след подписването на меморандума и допълни: „Ние решихме да правим обратното действие - събиране и сътрудничество".

Христина Христова сподели, че политическият опит от изборите от миналата есен показва, че там, където двете партии са работили заедно, са постигнати добри резултати. Като пример тя посочи Белово, Съединение, Сливен и Оряхово, "където имаме общински съветници и влияние върху местната власт".

"Ние мислим, че това сътрудничество може да бъде основа и първа стъпка към бъдеща политическа коалиция за съвместни действия за явяване на парламентарните избори - 2013 г.", обяви председателят на НДСВ.

Христина Христова обясни, че социално икономическата и политическата ситуация в страната са катализирали това желание за сътрудничество и за търсене на трета, центристка политическа линия като алтернатива на лявото и дясното. "Този проект е отворен и към него могат да се присъединят и други политически сили", поясни Христина Христова.

"Радвам се, че точно от Плевен започва това политическо сътрудничество, защото преди 112 години от тук започва и земеделското движение", каза председателя на ЗНС Стефан Личев. Той допълни, че от около половин година ръководствата на двете партии водят разговори за уточняване на общото между тях и мотивите за тяхното взаимодействие, както и за намиране на евентуални непреодолими противоречия, които биха направили сътрудничеството невъзможно.

Според Стефан Личев, най-важното е, че и двете партии са умерени политически сили и това е една гаранция за сътрудничество, което и да прерасне в политическа коалиция в следващите избори. "Но най-важното е да поставим началото на изграждането на един политически център, който е много необходим на България", каза председателят на Земеделския народен съюз.

Христина Христова обяви, че двете партии призовават политическите сили и гражданските организации в България да се обединят и да работят за гарантиране на честни избори. Тя каза още, че двете партии ще излъчат работни групи, чрез които ще се работи за създаването на програма за спасяване на българската икономика.