Нов вид измама в Пазарджишко
Нов вид измама в Пазарджишко / netinfo

Мними социални работници взимат пари от възрастни хора с лъжливо обещание за удвояване на сумата или ремонт на жилище. За тази измама съобщиха от полицията в Пазарджик.

Добре облечени младежи посещават домовете, като се представят за служители на социалните институции и обещават на възрастните им обитатели да ги подпомогнат със сума, равна на наличната в дома им в момента, или с ремонт на същата стойност. Само в рамките на днешния ден са установени два подобни случая в областния център. В единия жертва на измамата станала над 70-годишна жена. Посетителите я назовали по име и й обяснили, че тя е списъка с хора, които ще получат социалната услуга.

Тъй като жената нямала кеш, девойка от 3-членния екип „социални работници” я съпроводила до банката, откъдето бабата изтеглила 2000 лв. Докато останалите оглеждали жилището и правили изчисления за „бъдещия ремонт”, единият „свил” парите.

Във втория случай става дума само за неуспешен опит, извършен от двама измамници.

Предполага се, че участниците в схемата не са местни жители.

От полицията в Пазарджик алармираха още, че продължават и класическите телефонни измами, в които възрастни хора са изнудвани за пари с цел лечение на техни близки, нуждаещи се от спешна операция, или роднини, предизвикали ПТП с жертва, обикновено дете. Само днес в РУП – Пазарджик са регистрирани няколко случая.