Домашен арест за Марина Персенгиева
Домашен арест за Марина Персенгиева / снимка: Дарик-Шумен

Шуменският окръжен съд постанови домашен арест за Марина Персенгиева. Въпреки, поисканото от прокуратурата постоянно задържане магистратите отсъдиха по-лека мярка за неотклонение. Според решението, на лице е обосновано предположение за извършено престъпление, но за по-леко спрямо повдигнатите обвинения. Съдът прецени още, че няма опасност Персенгиева да се укрие или извърши друго престъпление.

На излизане от съдебната зала Марина Персенгиева заяви, че е доволна от постановения домашен арест, защото при по-тежката мярка е нямало да има възможност да докаже невинността си. По думите й, картините които е продала са собственост на баща й - Петър Персенгиев, чието име носи и картинната галерия в Нови пазар.

„Ще видите, че картините, за които ме обвиняват не бяха върнати в галерията до 2005 година и аз имам доказателства за това", каза още тя.

Прокурор Румен Рачев и адвокатът на обвиняемата Борко Иванов заявиха, че все още е рано да преценят дали ще обжалват днешното съдебно решение. Предстои и двете страни да преценят следващите си действия след като се запознаят с мотивите на магистратите. Постановлението на шуменския съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд - Варна.