Православната църква отбелязва Кръстовден
Православната църква отбелязва Кръстовден / Sofia Photo Agency, архив

На 14 септември православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен. Хиляди богомолци пренощуваха по традиция в религиозния комплекс на Кръстова гора. Преданието гласи, че свещената местност в Средните Родопи има лечебна сила. Вярващите присъстваха на празничната литургия, която започна в полунощ и продължи до 3 часа сутринта.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света Литургия и се изнася Св. Кръст за поклонение. С голяма тържественост се отбелязва на Кръстова гора, тъй като там се пази частица от кръста Господен. Светинята се изнася от манастира, поставя се на специално място, за да се поклонят пред него християните.

Преди обяд ще бъде извършен и водосвет на най-високия връх на Кръстова гора. Според поверието мястото и жителите на това място се закрилят от кръста Господен. Кръстовден се нарича още Гроздоберник, той дава началото на гроздобера и на есента.

Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.