Подробности за нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази
Подробности за нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази / снимки: Reuters

Все повече подробности около атаката срещу консулството на САЩ в Бенгази излизат наяве, обобщават ДПА и Асошиейтед прес.

Според базирания във Великобритания мозъчен тръст Куилиам и според в. "Ню Йорк таймс" не е случайно, че атака стана 24 часа след призива на лидера на Ал Кайда Айман аз Зауахири към либийците за отмъщение за убития номер две на терористичната мрежа Абу Яхия ал Либи. Той загина по-рано тази година в удар с американски безпилотен самолет в Пакистан.

Куилиам съобщава, че в нападението срещу консулството са участвали 20 бойци, подготвени за военен щурм, включващ използването и на гранатомет, предаде ДПА. Още в началото на атаката сградата се е изпълнила с черен пушек и така посланикът Кристофър Стивънс и още двама души са се озовали изолирани от останалите, допълва ДПА.

Сред тримата е бил Шон Смит, отговарящ за комуникациите на консулството и бивш военен от американските военновъздушни сили. До последно той е играел на интернет игра и когато е започнало нападението дори е успял да информира за него един от партньорите в играта си. После написал: "Чуват се изстрели" и след това връзката с него прекъснала, разказва партньорът на Шон в интернет играта, предава Франс прес. Сред тримата озовали се изолирани в потъналата в пушек сграда бил и охранител на консулството. Той успял да избяга навън и да открие други охранители, които после отвел обратно в сградата, посочва ДПА. Там те се натъкнали на трупа на Смит, но не могли да локализират посланика.

Атаката започнала във вторник в 20 ч. по Гринуич и продължила до 00,30 ч. в сряда по Гринуич. Обстрелът на сградата е продължил, докато либийски и американски военни не евакуирали около 30 души, останали в сградата на консулството. Те били прехвърлени в съседна постройка. После нападателите започнали да стрелят по нея и това продължило още два часа. Тогава били убити още двама американци. В нападението били ранени и най-малко петима американци, но не става ясно как точно е починал посланик Стивънс, посочва ДПА.

Както изглежда неизвестни либийци са го отнесли до болница в Бенгази, но не е ясно дали той е бил жив, когато е бил докаран там. Накрая тялото му било докарано на летището в Бенгази за транспортиране до Триполи а после и до Германия. Предстои да бъде направена аутопсия, посочва ДПА.

Подробности за нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази
netinfo

Стивънс е първият американски посланик убит в чужбина от 30 години насам, припомня ДПА.

Американският президент Барак Обама заяви, че нападателите ще бъдат изправени на съд и нарече атаката шокираща. Според либийското министерство на вътрешните работи нападателите са манипулирали демонстрация срещу филм, обиждащ пророка Мохамед, за да извършат удара. САЩ започва разследване дали нападението не е планирано с цел отбелязване на годишнината от 11 септември 2001 г. Пентагонът изпрати два военни кораба край бреговете на Либия. САЩ ще използват и безпилотни самолети в разследването. Агенти на ФБР също ще се включат. Американски конгресмен дори обвини Ал Кайда за атаката.

Редица правителства и международни организации осъдиха нападението. Американският държавен секретар Хилари Клинтън подчерта, че американските усилия в Либия няма да бъдат следващата жертва на тази атака. Афганистанският президент Хамид Карзай пък осъди филма, предизвикал протестите, изродили се в насилието в Бенгази. Той го нарече обида за 1,5-те милиарда мюсюлмани по света.

Американският посланик в Либия редовно пътуваше между Триполи и Бенгази, за да следи развитието на ситуацията в Източна Либия, припомня ДПА. Заради атаката персоналът на консулството на САЩ в Бенгази беше евакуиран в Триполи, а като цяло персоналът на американското посолство сведен до най-необходимия.

САЩ преразглеждат и мерките за сигурност на всичките си дипломатически мисии, допълва Франс прес.

Агенцията съобщава, че ранените в нападението в Бенгази американци ще бъдат лекувани в Германия за известно време.

ДПА припомня, че през 1967 г. консулството в Бенгази отново е било обект на подобно нападение. По време на 6-дневната война в Близкия изток в Бенгази тръгнали слухове, че САЩ участват в израелските бомбардировки по египетски цели. Това разгневило либийски и египетски строителни работници в Бенгази и те атакували сградата на консулството. Персоналът от 8 мъже и 2 жени се укрил в мазе, сградата била плячкосана и опожарена, накрая укриващите се били спасени от британски военни и отведени в тяхната база.

По отношение на настоящото нападение Ройтерс твърди, че изпратените с хеликоптер от Триполи към Бенгази американски военни, които трябвало да се намесят още в началото на нападението, били прекалено малко. Ставало дума само за 8 души. Един от тях бил убит в атаката, разказва либийският капитан Факи ал Обейди, който е посрещнал американските военни на летището Бенгази. Капитанът е бил начело на звено на либийските специални сили, пратено да се справи с нападателите в консулството. (БТА)

Подробности за нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази
netinfo