Сините искат временна комисия да провери решенията по проекта „Белене
Сините искат временна комисия да провери решенията по проекта „Белене / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сините искат временна комисия да провери решенията по проекта „Белене"
56374
Сините искат временна комисия да провери решенията по проекта „Белене"
  • Сините искат временна комисия да провери решенията по проекта „Белене"

Временна комисия в парламента да провери всички решения по проекта „Белене" от 2002 година насам, настояха от Синята коалиция. Повод за искането на сините е размерът на иска на Атомстройекспорт за компенсации заради спирането на проекта за новата централа. Те са обсъдили с ГЕРБ това предложение и смятат, че най-вероятно ще бъде подкрепено от управляващите. Румен Овчаров от БСП беше категоричен, че вина за спирането на проекта носи сегашното правителство, а българският данъкоплатец ще плати за това над 3 млрд. лева.

Повод за искането на сините е вчерашната претенция на Атомстройекспорт за 1 млрд. евро за отказа на страната ни от Белене, обясни Мартин Димитров. „Това си е форма на изнудване – да си повишиш претенцията 20 пъти. И се прави с цел България да започне да строи отново Белене, това е целта, на всички е ясно, че никой не може и няма да плати 1 млрд. евро. Прави се с цел обществен натиск", каза още Димитров. Той разкри и подозрение на сините, че „БСП координира своите действия с кръгове в Русия". „Ето вижте, едните искат референдум – БСП събира подписи. Точно в момента, когато трябва да се насрочи кога ще бъде референдумът, Русия иска 1 млрд. евро компенсации", коментира Димитров.

По думите му по важното е какво трябва да направи българското правителство. „Не трябва да се подписва проектът „Южен поток", докато въпросът с компенсациите за „Белене" не бъде разрешен окончателно", каза синият депутат.

Румен Овчаров цитира арабско поговорка: „Най-големият глупак може да зададе такъв въпрос, че и десет мъдреца да не могат да му отговорят".

„Това, че СДС се прикачват към ГЕРБ, задавайки въпроси, на които самите те са отговаряли досега вече няколко пъти, въобще не ме изненадва. Казвам това, защото непрекъснатото повтаряне на тази стратегия на Бойко Борисов – когато не можеш да отговориш на някой въпрос, когато си се провалил в нещо, да започнеш да обвиняваш дали този преди теб, дали този до теб, дали този след теб, за да прехвърлиш отговорността, вече според мен очевидно не работи", коментира още Овчаров.

Той напомни, че искът на Русия не е за това, че са сключвани договори, искът на Русия е за това, че е прекратен договорът. Отговорността за прекратяването на договора е изцяло на това правителство, категоричен е бившият енергиен министър. „Тях ги удари мотиката по главата за пореден път и те се сетиха, че когато си поръчал оборудване, когато си платил аванс за това оборудване и когато този, на когото си го поръчал, го е произвел, то е съвсем естествено той да си поиска парите за него", каза още Румен Овчаров.