Пловдивски депутати против таксата за полимерните торбички
Пловдивски депутати против таксата за полимерните торбички / dariknews.bg

Пловдивските депутати от ГЕРБ Менда Стоянова и Костадин Язов се обединиха около мнението, че не трябва да се въвежда такса за полимерните торбички. От 1 октомври цената ще бъде 35 стотинки на всяко пликче с дръжки, а в следващите 2 години ще се увеличава с по още 10 стотинки. Наребдата, която се въвежда от Министерски съвет, ще навреди много на местния бизнес и ще увеличи нелегалния внос от чужбина, заяви Менда Стоянова.

Двамата взеха участие в кръгла маса, организирана от пловдивския бизнесмен Любозар Фратев. На дискусията се обсъдиха данни от редица изследвания, според които полимерните торбички всъщност са по-екологично чисти от хартиените или памучните. Причината е, че енергийните разходи за производство на една найлонова торбичка са много по-малки, те често се използват повторно и могат да бъдат рециклирани до 30 пъти. Хартиените пликове пък могат да се преработват едва 3 пъти. По този начин т.нар. въглероден отпечатък от създаването до края на живота на една найлонова торбичка е много по-малък от този на една памучна или целулозна.

За пример участниците в кръглата маса дадоха останалите държави в Европейския съюз, където няма такива такси, или те са само за торбички над определена дебелина - както е в момента в България. Вместо да се вкарват такива наредби, трябва да изградим едно рециклиращо общество, каза Любозар Фратев. По време на срещата Менда Стоянова пое ангажимент да запознае министър Нона Караджова с тези факти и да поиска отмяна или поне отлагане на тази наредба.