Израел обмисля да насочи електромагнитни импулси към Иран?
Израел обмисля да насочи електромагнитни импулси към Иран? / снимка: Reuters, архив

Израел обмисля да насочи електромагнитни импулси към Иран, за да парализира неговите транспортни и комуникационни мрежи и по този начин да пресече разработването на ядрената му програма, писа лондонският "Сънди таймс", цитиран от Франс прес.

Вестникът цитира американския специалист по въпросите на отбраната Бил Герц, който на 29 август изрази растящата тревога на американските разузнавателни служби, че Израел може да нанесе удар на Иран с ядрена експлозия на голяма височина, с която да разстрои цялата му електронна апаратура.

Неотдавна американският автор Джо Тузара писа в десния израелски вестник "Нешънъл нюз", че ускоряването на разработката на ядрени оръжия от Иран може да предизвика израелско възпиращо нападение с електромагнитни импулси, припомня БТА. "Експлозията няма да породи нито радиация, нито какъвто и да било друг ефект на земята, но ще пресече снабдяването с храни и комуникациите ще станат практически невъзможни, което ще доведе до икономически срив", писа Тузара.

Израелският експерт Узи Рубин, който участвал в разработването на израелския противоракетен щит, отбелязва пред "Сънди таймс", че "е изключено да се използва ядрен заряд дори и с цел получаване на електромагнитни импулси". Има методи за създаване на такива импулси на земята, добавя той.