Коктейл и картини за „100 години Свобода”
Коктейл и картини за „100 години Свобода” / снимки: Община Благоевград

Къщата-музей на Георги Измирлиев-Македончето събра творци, общественици и граждани за изложбата „100 години Свобода”. Картините са дело на десетима художници, които участваха в организирания от Община Благоевград пленер. Рисуването на открито се състоя във възрожденския квартал Вароша, където са изложени и художествените произведения. Повод за инициативата е освобождението на Горна Джумая (днешен Благоевград) от османско владичество, за която общината организира серия от събития.

Коктейл и картини за 100 години Свобода
netinfo

Авторите на картините изразиха благодарност на организаторите на пленера и лично на кмета на града д-р Атанас Камбитов. Градоначалникът обеща инициативата да продължи следващата година и да се превърне в традиция за града. Под първия за Благоевград пленер имената си разписаха художниците Кирил Божкилов и Румен Божинов от Сандански, Петър Борджошки и Сашо Евтимов от Перник, Мария Евтимова и Виктория Георгиева от Кюстендил и Огнян Механджиев, Аргир Манасиев, Цветанка Грънчарова и Галина Левашка от града домакин – Благоевград.

Картините, които ще бъдат дарени на гражданите на Благоевград, впечатлиха гостите на изложбата със своята оригиналност. Водещ на събитието, което завърши с коктейл, беше Силвия Домозетска, началник на отдел "Култура" в общината.