Тотю Младенов със схема срещу безработицата
Тотю Младенов със схема срещу безработицата / Sofia Photo Agency, архив
Тотю Младенов със схема срещу безработицата
56243
Тотю Младенов със схема срещу безработицата
  • Тотю Младенов със схема срещу безработицата

Безработицата към края на август е намаляла с 0,1 на сто. Незаетите у нас са с 5000 по-малко. Това каза социалният министър Тотю Младенов. Той обяви старта на нова схема по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, която ще подпомага младите безработни. Разчетите сочат, че до края на годината незаетите до 29-годишна възраст ще намалеят с 10 000 благодарение на оперативната програма, посочи министърът.

„Първа работа” се нарича новата схема по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, благодарение на която 700 младежи ще получат или повишат квалификацията си, а други 1630 ще добият ключови компетенции. Очаква се 2100 от тях да бъдат наети след обучението, заяви социалният министър Тотю Младенов: „Работодатели и безработни младежи до 29-годишна възраст могат да подават заявление в бюрата по труда. Ще получават ваучери за подходящо професионално обучение или обучение по ключови компетентности в зависимост от потребностите, заявени от работодателя. На работодателите за период от шест месеца до 12 месеца. Ще бъдат предоставени средства за изплащането на трудовото възнаграждение плюс осигуровките в размер на минималния осигурителен доход за съответната професия. Втора схема за безопасен труд отваряме от понеделник, специални схеми за плащане на пътя до работното място”.

Зам.-министърът Зорница Русинова обясни какви други мерки срещу безработицата ще бъдат предприети: „Разширяването на стажантската схема „Ново начало” с възможността администрациите също да се възползват от нея в качеството си на работодатели. Размерът на възнагражденията за стажантите е 400 лева. В началото на октомври ще стартира схемата за създаване на нови работни места, както и останалите схеми, насочени към работодателите да задържат своите работници”.

От думите на министъра стана ясно, че в някои малки населени мести почти всички хора са заети по схемите на оперативната програма. Той даде за пример Неделени, където 1000 души са наети по този начин.