Дърво падна и рани две жени в Пазарджик
Дърво падна и рани две жени в Пазарджик / Impact Press Group, архив
Мирослав Стоянов
56242
Мирослав Стоянов
  • Мирослав Стоянов

Дърво падна върху две жени в Пазарджик. Едната от тях е тежко пострадала. Инцидентът е станал този следобед в центъра на града, в района на пешеходната зона. Огромното дърво се е стоварило върху пешеходците, които са преминавали по алеята. Тежко пострадала е 48-годишна жена, но няма опасност за живота й. Другата пешеходка също е била прегледана в областната болница в Пазарджик, съобщи за Дарик директорът на лечебното заведение д-р Пенко Кацарски.

Свидетелите на инцидента обясняват, че дървото се е срутило буквално върху минувачите. Вероятната причина за инцидента е изключително плитката система на дървото и изгниване още в основата, съобщи за Дарик говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.

„Сигнал за инцидента е подаден около 15.30 часа на телефон 112. Веднага на мястото е изпратен екип от пожарникари. Дървото, което се намира в централната градска част на пешеходната зона, без някаква видима причина е паднало и е притиснало една жена и съвсем леко е ранило друга. До пристигане на екипа на пожарната хора, които са се намирали наблизо, са помогнали на жената и са я извадили от под дървото. Тя е настанена в болница. Другата жена, която е с леки наранявания, е  прегледана в болницата и освободена. По-сериозно пострадалата жена е на 48-години от Пазарджик. Тя е с фрактура на един от гръбначните прешлени", добави още Стоянов.

По думите му на този етап е рано да се каже каква е причината за падането на дървото: „Според първоначалните данни на специалистите се касае или за изключително плитка коренова система, или за изгниване в основата на дървото. Във всеки един такъв случай, когато има пострадал човек, когато има нанесена средна или тежка телесна повреда се образува досъдебно производство първоначално срещу неизвестен извършител. Ако се установи, че няма човешка вина за инцидента, съответно прокуратурата е органът, който ще прецени дали да бъде образувано срещу някого или ще бъде прекратено".

Преди около 10-12 години на същата улица, срещу вратата на сегашната дискотека "Пайнер", също толкова голямо дърво, като при днешния инцидент, се строполи внезапно. Тогава бе ранена една жена. Тя бе със счупен гръбначен стълб. Смачкан бе и лек автомобил, засегната бе и къщата на отсрещната страна на пешеходната улица.

Пострадалата осъди общината в размер на 5000 лв. за нанесените вреди.