Всеки ученик с портфолио, подобно на дневник
Всеки ученик с портфолио, подобно на дневник / Дарик - Благоевград, архив

С 224 лева ще бъде увеличен разходът за дете при предучилищното образование. За момента няма да се налагат глоби на родителите, които не са записали децата си на предучилищна.

Предвиждат се промени във външното оценяване за учениците от 4-ти и 7-ми клас, както и нововъведения в цялостното оценяване на учениците.

Като най-важното нововъведение за предстоящата учебна година е създаването на портфолио на всеки ученик, в което да бъдат включени текущите му оценки, бележките за поведение и резултатите от индивидуалните му задачи.

Предстои да бъдат направени промени във външното оценяване на четвъртокласниците. Ще бъде намален броят въпросите по математика. Към изпита ще бъдат включени още диктовка и работа върху художествен текст.

В изпитите за външно оценяване на седмокласниците ще бъдат включени отворени въпроси по всички предмети. Промяна в Държавните зрелостни изпити засега не се предвижда.

От ведомството изготвят рамкови учебни програми за децата със специални нужди, както и помагала за учителите, улесняващи работата им с деца в затруднено положение.