Рашидов нямал за какво да се подмазва на премиера
Рашидов нямал за какво да се подмазва на премиера / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Рашидов нямал за какво да се подмазва на премиера
56231
Рашидов нямал за какво да се подмазва на премиера
  • Рашидов нямал за какво да се подмазва на премиера

Преди три години се говорело само за чалга, но сегашното правителството върнало дебата за българската култура. Коментарът е на министъра на културата Вежди Рашидов, който заедно с премиера Бойко Борисов откри новия сезон и обновената сграда на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов". Освен новата осветителна и озвучителна система от днес Сатирата има и нов директор. Досегашният ръководител Иван Попйорданов напуска поста по лични причини, а на негово място застава актьорът Калин Сърменов. Самият той коментира назначаването си като „пробив в системата", тъй като е имал и продължава да има различия в начина на мислене с културния министър.

Министър-председателят е мой началник, аз съм длъжен да му се подчинявам. Нямам никакви поводи да му се подмазвам, а трябва да му казвам: „Да, слушам, ако мога да върша работа"! За това съм се цанил, той е мой работодател. Въпреки че някои хора си уредиха живота, докато му се подмазваха, докато мен ме плюеха

- Вежди Рашидов

С грамота за принос в българската култура и благодарности за внесеното в театъра спокойствие досегашният директор на Сатиричния театър Иван Попйорданов бе награден от министъра на културата Вежди Рашидов. Въпреки размяна на остри реплики между новия директор и културния министър преди време, от днес начело на Сатирата застава актьорът Калин Сърменов.

„Да пожелая на добър час. Не ми е приятел, не сме близки приятели. Дори е човек, който ме нарече смешник. Не съм смешник, аз съм голям смешник", призна министър Рашидов.

Рашидов нямал за какво да се подмазва на премиера
netinfo

Докато благодареше на премиера Бойко Борисов за всичко, което се прави за българската култура от правителството, Рашидов представи новата обновена камерна зала на Сатиричния театър и категорично заяви, че нямал за какво да се подмазва на премиера: „Министър-председателят е мой началник, аз съм длъжен да му се подчинявам. Нямам никакви поводи да му се подмазвам, а трябва да му казвам: „Да, слушам, ако мога да върша работа"! За това съм се цанил, той е мой работодател. Въпреки че някои хора си уредиха живота, докато му се подмазваха, докато мен ме плюеха. Искам да му благодаря пред всички".

Възобновяването на дебата за българската култура, според Рашидов, също е в резултат на работата на правителството: „Аз съм много щастлив, че от три години върнахме дебата за българската култура. Днес заговориха всички сутрешни блокове за нови представления, за нови премиери. Благодаря много на премиера, че има отношение към културата. Всеки втори министър, и финансовият, говорят за култура. Никога в България не се е копало толкова археология, колкото сега. Това нямаше да стане без рамото и опората на премиера, от който винаги имам една подкрепа, едно разбиране. Позволете ми искрено да му се подмажа тогава, ако това е така за някои хора, но аз му благодаря, че подкрепя българската култура, не мен".

За ремонта на Сатиричния театър са осигурени близо 740 000. лв. по програма „Регионално развитие" на Европейския съюз.

Рашидов нямал за какво да се подмазва на премиера
netinfo

Рашидов нямал за какво да се подмазва на премиера
netinfo