Лек ръст на икономиката ни през пролетта отчете статистиката
Лек ръст на икономиката ни през пролетта отчете статистиката / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Брутният вътрешен продукт на страната ни през второто тримесечие на тази година е нараснал с 0,5 на сто спрямо период януари-март тази година и с 0,3 процента в сравнение с година по-рано, показват сезонно изградените данни на националната статистика.

През второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт /БВП/ възлиза на 19 007 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 9 718 млн., като на човек от населението се падат 1330 евро.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на годината възлиза на 16 408 млн. лв. по текущи цени.

През второто тримесечие на 2012 г. спрямо същото тримесечие на предходната година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 0.5 процентни пункта и достига 5.4 процента, съобщават от НСИ.

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.5 процентни пункта и достига 33.4 на сто. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, запазва дела си от 61.2 процента, както и през съответния период на предходната година, посочват от института.