Тройката предлага шестдневна работна седмица в Гърция
Тройката предлага шестдневна работна седмица в Гърция / снимка: Reuters
Тройката предлага шестдневна работна седмица в Гърция
56207
Тройката предлага шестдневна работна седмица в Гърция
  • Тройката предлага шестдневна работна седмица в Гърция

Гърците да работят по шест дни в седмицата. Това е предложение на "тройката" международни кредитори на южната ни съседка - Международния валутен фонд, Европейския съюз и Европейската централна банка. Тези три институции, които през март 2010 година и октомври 2011 година дадоха два заема от общо 240 млрд. евро на икономически нестабилната Гърция, предложиха на нейното правителство не само да удължи работната седмица, а също така да удължи работните часове както и редица съвършено нови мерки за икономии. Предложението е получено от гръцките министерства на труда и на финансите в конфиденциален имейл, изпратен им от кредиторите.

Сред предложенията на Тройката кредитори на гръцката държава са намаляването на социалните вноски, които работодателите дават на своите служители, намаляването на обезщетенията при съкращения, както и намаляването на допълнителните заплащания при извънредна работа. Сложното икономическо положение в което се намира коалиционното правителство в Атина между дясно-центристката Нова демокрация на премиера Андонис Самарас, социалистическата ПАСОК и Демократичната левица, е особено затруднено от всичките икономии, които то е принудено да прави от самото си влизане в длъжност през юни тази година. Миналия месец, тройката международни кредитори поиска от Атина да осигури нови икономии равняващи се на почти 11,5 млрд. евро през следващите две години. От правителството отказаха веднага да одобрят мерките с обяснението, че ще им е нужно известно време за да преценят какви ще са последиците от тези нови предложения и кои слоеве от гръцкото общество ще пострадат най-много от тях.

Настоящият имейл, получен на 31-и август но първоначално задържан в тайна, е поредната спънка за правителството на Самарас. Пратеници на Тройката се очакват да пристигнат в Атина в сряда.

Изискванията на Тройката ще означават, че работното време в Гърция ще може да се определя на индивидуална основа от всеки един работодател, даже от ден за ден, а в същото време работодателите ще имат по-широки права и по-свободни критерии за наемане и уволняване на работници.

Предложенията на Тройката вероятно ще увеличат съществуващия конфликт между Общата гръцка конфедерация на труда и правителството, коментират гръцките медии. Според американски политически блогър най-новите изисквания, в съвкупност със старите, са превърнали гръцкия народ в средновековни крепостни селяни. Докога всъщност ще търпи това унижение гръцкия народ преди да се бунтува, пита той.