Преглед на печата
Преглед на печата / Дарик Враца

"Жегата удари цените на плодовете и зеленчуците" - водеща новина във вестник "Шанс нюз".

Високите цени на консервите и съмнителното им съдържание карат все повече врачани да се връщат към приготвянето на домашна зимнина. Това лято обаче, големите жеги повлияха на цените и плодовете и зеленчуците дори в този момент, когато се приготвят туршиите и компотите, са с около 20 процента по-скъп от миналата година. Казват, че заради сушите всичко е изгоряло и пазарът ще приключи много рано.

Друга водеща тема - "В шест села е въведен режим на водата".

Количеството вода в язовир "Среченска бара" намалява. Затова в област Враца е въведен режим в шест населени места поради пресъхване на местните водоизточници: селата Паволче, Челопек и Згориград в община Враца, с. Люти дол - в община Мездра, с. Търнак - в община Бяла Слатина и с. Бутан - общ. Козлодуй. В тях водата се подава съгласно издадената от кмета на населеното място заповед.

"Жегата активира стомашно-чревните зарази" - от стр. 2.

Дирекция "Надзор на заразните болести" при РЗИ - Враца е регистрирала през последната седмица 4 случая на дизентерия, 3 - на ентероколит и 1 - на салмонелоза. Заедно със стомашно-чревните заболявания, в жегите се активира и болестта на мръсните ръце. Първенство държи летният грип, който е тръшнал 13 души.