Новият лъч на столичното метро променя маршрути на автобуси
Новият лъч на столичното метро променя маршрути на автобуси / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нови спирки зa пряка връзка със съществуващите автобусни линии до новоизградения втори лъч на метрото ще бъдат разкрити на 1 септември. Ще бъдат променени и някои от автобусните и трамвайните линии. Ето и предвижданите промени:

Автобусна линия 85 – частична промяна на маршрута в жк „Надежда", както следва: от ул. „Златен клас" по ул. „Бели Дунав", бул. „Ломско шосе", ул. „Христо Силянов", ул. „Хан Кубрат" и от надлез „Надежда" по съществуващия маршрут.

Автобусна линия 98 – по бул. „ Черни връх" направо до бул. „Джеймс Баучер", надясно по ул. „ Стоян Михайловски", надясно по бул. „Никола Вапцаров" и наляво по бул. „Черни връх" по маршрута. Ще бъде разкрита двупосочна спирка на бул. „Черни връх" в района на крайната спирка на трамвайна линия номер 10 за осигуряване на връзка на линията с автобусни линии 83, 88 и 120 в посока промишлената зона.

Трамвайна линия 12 – за обслужване на пътнипотока по бул. „ Рожен" броят на колите ще се увеличи в две.

Трамвайна линия 10 – увеличен брой коли от 16 на 18 коли във върхов час, тъй като линията ще изпълнява ролята на довеждащ транспорт до метростанция „Джеймс Баучер".

Допълнителни две спирки ще бъдат разкрити при „ Метростанция Хан Кубрат" за автобусни линии 85, 86 и 150 на бул. „Ломско шосе" между надлез „Надежда" и ул. „ Хан Кубрат" в района на метростанцията, както и за „ Метростанция Ломско шосе" за автобусни линии 87 и 150.

Новите маршрути ще бъдат пуснати в 6-месечен пробен период, като се очаква в началото на другата година да бъдат определени и постоянните маршрути.