9000 сирийски бежанци чакат на границата с Турция
9000 сирийски бежанци чакат на границата с Турция / снимка: Reuters, архив

Близо 9000 сирийски бежанци, бягащи от боевете в Сирия, се струпаха на границата с Турция, след като турските власти забавиха приемането на нови бежанци, докато бъдат
построени спешно допълнителни лагери, съобщава АФП, като се позовава на турски дипломатически източници.

6000 бежанци чакат на сирийската граница в района на окръг Килис, а други 3000 на контролно-пропускателните пунктове в окръг Хатай, в Южна Турция, посочи за АФП турски дипломат, пожелал анонимност. Източникът обясни, че нови структури за настаняване на бежанците ще бъдат създадени най-късно до три дни и тогава властите ще пуснат хората да влизат постепенно в Турция.

Турският дипломат уточни, че храни и хуманитарна помощ са раздадени бежанците в ничията земя между двете страни. Два нови бежански лагера с капацитет 10 000 души се строят в окръзите Газиантеп и Хатай в Южна Турция, близо до границата със Сирия, добави източникът.

Това, което става, не е затваряне на границата, не става въпрос за това, уточни друг турски дипломатически източник, цитиран от АФП. Ние сме изправени пред масово пристигане на бежанци и проверките на самоличността, както и мерките за сигурност, забавят в много голяма степен влизането на турска територия, обясни източникът, пише БТА.

Турция се опитва да се справи с нарастващия поток сирийски бежанци, след като на нейна територия убежище намериха досега над 80 000 сирийци. Турският външен министър Ахмет Давутоглу предупреди миналата седмица, че Турция няма да може да приеме повече от 100 000 сирийски бежанци на своя територия и създаването на буферна зона под контрола на ООН на сирийска територия може да се окаже наложително. Давутоглу заяви днес, че ООН трябва по-активно да участва в решаването на въпросите, свързани със сирийските бежанци.