Много повече чужденци са дошли в България през юли
Много повече чужденци са дошли в България през юли / снимка: БГНЕС, архив

Юли месец е бил значително по-добър от предходния за туризма в България. Гостите от чужбина са били с близо 51% повече спрямо юни и с 4.5% повече, спрямо същия период на миналата година, показват данните на Националния статистически институт.

Общо 1.6 млн. души са пристигнали в България от чужбина, като прави впечатление, че гърците и италианците започват все по-често да летуват у нас, за сметка на по-скъпите курортни дестинации.

Ръстът на гостите от Гърция през месец юли е с 10.5%, спрямо предходния месец юни. Общо 131 661 са отчетените пътувания от Гърция до България, като 61 хил. от тях са били с цел почивка, 29 хил. са били по работа, а 40 хил. по други причини. В тази статистика може би влизат и гастербайтерите, които се връщат в отпуски през лятото. Тя е любопитна и заради тенденцията гръцки бизнес да търси възможност за изнасяне на дейността в съседна България заради по-благоприятната данъчна среда.

Гостите от Италия са били с 6.8% повече спрямо предходния месец или общо 18 543 човека. С 32.5% повече са украинците, които откриват прелестите на българското лято, а привлечените руснаци през месец юли са с 27.7% повече, отколкото през юни.

Гостите от Израел са били 24 131 души, от които 23 629 са пристигнали на почивка, 311 са дошли в командировка, а 191 човека са минали през България по други причини. Спрямо същия месец на миналата година има спад на гостите от Израел с 25.1%, е видно от таблиците с данни на НСИ.

През юли българите са осъществили 404 хил. пътувания, което е с 12% повече, спрямо предходния месец юни. Повече българи са ходили до Испания, Австрия, Германия и Франция. Намалял е трафикът към Великобритания и Белгия.