Следят пожар до биосферен резерват Чупрене
Следят пожар до биосферен резерват Чупрене / Дарик Враца

Пожар гори в района на белоградчишкото село Стакевци, където се намира биосферен резерват "Чупрене", съобщиха от РИОСВ Монтана. Пожарът е високо по билната част на Западна Стара планина и е пламнал вчера следобед. По последни данни е тръгнал от сръбска територия. От периферията на резерват „Чупрене" са засегнати около 2 дка площи от сухи треви и боровинки. 

По схемата за оповестяване РИОСВ - Монтана е подала сигнал до институциите на всички нива - МОСВ, ОД ПБЗН - Видин, ДГС „Миджур", община Белоградчик и Чупрене. Служител от парковата охрана на РИОСВ - Монтана  дежури в района на с. Стакевци, като в готовност за реагиране са и гасачески групи от ГПУ-Белоградчик и ДГС „Миджур".

На този етап  пожарът е локализира, след като вятърът е променил посоката си обратно към територията на Р. Сърбия.  В случай, че пожарът премине границите на  България, единственият начин за предотвратяването му към резервата е гасене с авиотехника, тъй като пътя до него е непроходим за хора и автомобили, уточняват още от РИОСВ Монтана.