Паметникът на Съветската армия с качулки в подкрепа на групата „Пуси Райът
Паметникът на Съветската армия с качулки в подкрепа на групата „Пуси Райът / снимка: БГНЕС

Поддръжници на руската пънк група „Пуси Райът" (Pussy Riot) сложиха качулки върху главите на скулпторите на Паметника на съветската армия в София.

На главите на войниците от паметника бяха сложени разноцветни качулки, като израз на протест заради делото срещу трите момичета от Пуси Райът, които са съдени заради "молитва" срещу Владимир Путин в катедрала в Москва.

Посланието на разноцветните качулки е адресирано до Посолството на Русия, българското правителство, парламента и медиите. "Група човеци", както се подписват извършителите на акта, целят да приковат вниманието върху процеса и невинността на трите млади жени. Според тях чрез съдебния процес се пречи на свободата на словото.

През юни миналата година известни комикс герои "украсиха" Паметника на Съветската армия. Супермен с пистолет, злодеят Жокер, помощникът на Батман - Робин, Дядо Коледа с бинокъл и дори символът на "Макдоналдс" - клоунът Роналд, бяха сред героите, в които неизвестен художник преобрази руските войни. Съветското знаме се превърна в американско, а под скулптурната група беше изписан надписът: "В крак с времето".

*   *   *

Мария, Екатерина и Надежда съставят пънк групата "Пуси Райът" (Pussy Riot). Момичетата от месеци са в ареста, след като през март тази година изпяха "пънк молитва" срещу Владимир Путин на олтара на главния руски православен храм "Христос Спасител" в Москва. Момичетата се "помолиха" Русия да се освободи от Путин (с псевдомолебена "Богородице, изгони Путин!"). Случаят предизвика бурни полемики в руското общество и призиви от чужбина за освобождаването на певиците. За тях се застъпи и Мадона по време на концерта си в Русия. Самият Путин в началото на месеца заяви, че не подкрепя строго наказание за трите музикантки, въпреки че ги укори за постъпката им. Според наблюдатели това е предизвестие за мека присъда.